Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány

Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát!


Keresés a honlapon


belépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

Tisztítsuk meg az országot!
- 2021.04.06.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium " Tisztítsuk meg az országot!" akciójának lényege az illegális hulladéklerakók felszámolása. Alapítványunk sikeresen pályázott az akcióban való részvételre, így április hónapban nekiláthatunk az általunk vállalt területek megtisztításának.

tovább >>Terepen voltunk.
- 2015.09.11.

Látogatást tettünk egy önkéntesünknél, aki a városközpontban egy elhagyatott, kétes sorsú épületében lakik. A valaha szebb napokat megélt a városban élők által egy bizonyos színhez köthető épület egykor egészségügyi intézményként funkcionált.

tovább >>
Hulladékmonitoring Csömör

Lesz dolgunk!


Tapasztalt csapattal végeztük a felderítést az érintett területen, hogy a szükséges eszközöket biztosítani tudjuk az akcióhoz.

Tudtuk mit keresünk, mégis elborzasztott, amit találtunk. Félelmetes mennyiségű háztartási eredetű hulladék szennyezi a település környezetét, amit úgy helyeznek ide, mintha ez egy erre kijelölt hely lenne.

Van itt építési bontási hulladék, kommunális, vagyis vegyes szemét és nagyon sok lom is. Ez utóbbi azért furcsa, mert a régió közszolgáltatója évente egy alkalommal térítésmentesen szállítja el a háztartásokban felgyülemlett lomokat, ráadásul házhoz megy értük.

Gumiabroncs is jelentős mennyiségben került itt elhelyezésre, különböző méretben.
Amellett, hogy rendkívül rondák, messziről feketéllenek a tájban, és nagyon veszélyesek is! Az eldobott autógumik nehezen bomlanak le, miközben vegyianyag-tartalmukkal (úgymint: arzén, kadmium, króm, higany és számos veszélyes szénhidrogén) károsítják a környezetet. Egy új kutatás szerint az autógumik akár ezerszer is károsabbak lehetnek a környezetre, mint a kipufogógázok.
Összeszedjük ezeket is, és az újrahasznosító cégnél, akik vállalták a feldolgozásukat játszótéri esésvédő gumilapokat készítenek belőlük.

Az óriási műanyagkannák arról árulkodnak, hogy vállalkozások, cégek is használják ezt a területet hulladéklerakónak. Az anyagok, amik a talajba szivárognak ezekből a kannákból a talajvizig meg sem álllnak és a vízkörforgásba kerülve milliónyi apró élőlényt pusztítanak el és bizony visszajutnak a lakossághoz is.

A legjobban azonban a zöldhulladék döbbentett meg minket. Ezek a szerves anyagok a keletkezésük helyén jó eséllyel lebomlottak volna egy komposztálóban, gazdagítva a talajt. Így zsákban esélyük sincs erre, csak lassú erjedési folymatnak indulva bűzleni az ót szélén.A képre kattintva elérhető a jelentkezési lap, ahol különböző idősávokra lehet jelentkezni, ha valaki szeretne csatlakozni a szemétszedő akcióhoz.


Tisztítsuk meg az országot!

Mennyit ér?


„Senkinek egy pillanatot sem kell várnia ahhoz, hogy elkezdje jobbá tenni a világot!”Anne FrankCselekedni, példát mutatni, láttatni a természet tökéletességét, szemléltetni mi az ember helye, szerepe, hatása ebben a sérülékeny rendszerben.

Ezek a célok mozgatják alapítványunkat.

Programjaink, akcióink során a természettel való együttműködésre hívjuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy a megelőzés a védelem legfontosabb eszköze.

Előremutató, inspiráló kapcsolódásaink más szervezetekkel, önkénteseinkkel bizonyítják, hogy e felé a cél felé csak közösen, az erőforrások összehangolásával, tudásmegosztással, és szeretettel lehet eredményesen haladni.Fontosnak tartjuk azonban megmutatni azt is, hogy a környezetterhelés milyen kritikus méreteket öltött napjainkra. Fenntarthatatlan fogyasztásunk, a természettől való eltávolodásunk egyaránt okozói annak a problémának, ami bolygónkat az élhetetlenség felé sodorja.

Ennek a folyamatnak az iparai vállaltokon túl az egyén épp úgy részese, okozója és elszenvedője is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a temérdek lakossági hulladék, ami úton útfélen a szemünk el tárul. Ma Magyarországon szinte nem lehet megtenni úgy 10 lépésnél többet, hogy az ember ne látna az út szélén eldobált szeméthalmokat. Beleértve a forgalmas belvárosi övezeteket, közutak mentét, de túraútvonalakat, árteret, természetvédelmi területeket is.

Azt a feladatot vállaltuk fel, hogy csatlakozva az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” programjához hulladékmentesítünk két, számunkra szimbolikus területet.

Csömörön, alapítványunk női közösségének a Hangáknak bázisán, a patak partját, és az ártéreben lévő kis erdőt takarítjuk ki. Közösségünk tagjait a helyi civil szervezetek, csoportok segítik.

Nagykörűben a Szolnoki Kosár Közösség rendszerébe érkező, tiszta forrásból származó élelmiszer útját tisztítjuk meg fizikai síkon is, együttműködve a Jóllét Műhely Egyesülettel és az Élő Tisza Szövetséggel.

Mindkét terület erősen szennyezett, lakossági illegálisan elhelyezett hulladék, építési és bontási törmelék borítják nagy kiterjedésben a talajt.

Pedig hazánkban a hulladékszállítás kiépített rendszere rendelkezésre áll. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés működik, a szolgáltatók lehetőséget biztosítanak a legtöbb településen lomtalanításra, hulladékudvarok üzemelnek, ahol legálisan szabadulhatunk meg a háztartásunkban feleslegessé vált anyagoktól a legtöbb fajtától díjmentesen.

Akkor mi hiányzik?

Az indíttatás?

Képzeld el az udvarod, nappalid, vagy hálószobád! Szeretnéd, ha ott is ez a látvány tárulna eléd? Pedig ez a terület, amit a fák között, árokparton, folyók mentén látsz szintén a tiéd. A miénk! Vigyázzunk rá!

Az inspiráció?

Meríts azokból az elhivatott, lelkes természetvédőkből, akik idejüket energiájukat nem kímélve tesznek egy tisztább, élhetőbb világért.

Az információ?

A program keretében információs táblákat helyezünk el a megtisztított területen azokról a lehetőségekről, amik a lakosság rendelkezésére állnak. Helyi szolgáltatók elérhetőségei, a kijelölt lerakók, hulladékudvarok címei, térképen bejelölve.Akciónkat a Mennyit ér? kampánynév alatt követheted.

Felmérjük:

Mennyit ér másodnyersanyagként a hulladék, amit összeszedünk.
Mennyit ér önkénteseink erre fordított energiája, ideje?
Mennyit ér az akcióra fordított összeg? Mire költhetnénk közösen, ha tiszta lenne a táj.
Mennyit ér a terület, mint élőhely?
Mennyit ér az ökoszisztéma szolgáltatás, amit ezeknek a helyeknek, a rajtuk élő számtalan élőlénynek köszönhetően élvezhetünk.


Neked Mennyit ér?"Az egyetlen mód, hogy a jövőn változtass, ha a jelennel kezded."

Seohyun


Honlapkészítés